Preminuo prof. dr. sc. Petar Grisogono

Dana 18. travnja 2017. godine, u 93. godini života, preminuo je prof. dr. sc. Petar Grisogono.

Prof. dr. sc. Petar Grisogono rođen je 1924. godine u Ljubuškom. Osnovnu školu je pohađao u Požarevcu, a realnu gimnaziju u Splitu gdje je maturirao 1942. godine. Na strojarskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu diplomirao je 1953. godine, a magistrirao je 1973. godine. Doktorsku disertaciju na temu: „Poluindustrijska ispitna stanica“, obranio je na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1974. godine. Od 1953. do 1978. godine je radio u kaštelanskoj tvornici cementa „Partizan“ u kojem razdoblju je pod njegovim stručnim vodstvom izvršena modernizacija većine tvornica cementa našeg industrijskog bazena.

Godine 1979. godine postaje izvanredni, a 1983. godine i redoviti profesor na Zavodu za strojarstvo i brodogradnju, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu gdje izvodi kolegije Industrijske peći i primjena goriva, Transport u industriji te Održavanje postrojenja. Svojim predavanjima je studentima davao teorijska znanja koja je povezivao s konkretnim praktičnim problemima u industriji. Bio je autor više od 80 stručnih radova iz različitih područja strojarstva i ekologije. Predstojnik Zavoda za strojarstvo i brodogradnju bio je u razdoblju od 1983. do 1989. godine. Godine 1997. je otišao u mirovinu.

Posebno treba istaknuti svestranost prof. dr. sc. Petra Grisogona na mnogim poljima društvenog života. Osnivač je Hrvatsko – njemačkog društva u kojem je od 1992. do 1998. godine obnašao dužnost predsjednika. Bio je član je Udruge hrvatski domobran, Hrvatskog plemićkog zbora, Društva za zaštitu kulturne baštine i brojnih drugih. Također treba spomenuti i njegovu nesebičnost u darivanju izuzetno vrijedne obiteljske ostavštine neprocjenjive vrijednosti, umjetnina iz XVII. i XVIII. stoljeća koje su izložene u riznici katedrale sv. Dujma, obiteljske biblioteke sa preko 400 naslova na temu umjetnosti koju je darovao Srednjoj umjetničkoj školi u Splitu, te filmova o privrednom i društvenom životu našeg Grada iz prve polovice XX. stoljeća koje je snimao tijekom svog plodnog radnog razdoblja, a koje je darovao Državnom arhivu Split.

Uz brojne druge nagrade i priznanja 2008. godine je dobio Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo, te 2009. godine Nagradu grada Splita za životno djelo za osobiti doprinos gospodarskom i društvenom životu, stručni i pedagoški doprinos u formiranju i odgoju brojnih generacija mladih stručnjaka s područja elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

 

Kategorije