Međunarodna znanstvena konferencija SoftCOM 2024

32. međunarodna konferencija o softveru, telekomunikacijama i računalnim mrežama SoftCOM 2024 održat će se od 26. do 28. rujna 2024. u hotelu Elaphusa u Bolu (otok Brač). Međunarodna znanstvena konferencija SoftCOM već 32 godine kontinuirano doprinosi povezivanju akademskih ustanova, javnih institucija i gospodarstva u svrhu dijeljenja iskustava i ideja s ciljem unaprijeđenja znanosti, tehnologije i edukacije u području informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT). Znanstvenu konferenciju SoftCOM 2024 organizira Sveučilište u Splitu Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje uz pokroviteljstvo Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ). I ove godine tehnički sponzor konferencije SoftCOM je najutjecajnija svjetska udruga za promicanje znanstvenog i stručnog rada na području elektrotehnike i računarstva – IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) sa sjedištem u New Yorku. Pored znanstvene konferencije kao i prethodnih godina organizirat će se i Gospodarski forum za područje informacijske i komunikacijske tehnologije.

 

U okviru cjelovitog programa održat će se više od 140 prezentacija znanstvenih i stručnih radova. Za konferenciju SoftCOM 2024 svoje znanstvene radove predložili su znanstvenici iz 40 zemalja diljem svijeta. Ukupno 106 znanstvenih radova prezentiranih na konferenciji bit će uvršteni u bazu znanstvenih radova IEEE Xplore Digital Library. Znanstveni program konferencije odvijat će se u vidu 23 tematske sjednice na kojima će znanstvenici prezentirati svoje izvorne znanstvene radove iz područja računalne i mrežne sigurnosti, energetski učinkovitih komunikacijskih sustava, pametnih okolina i interneta stvari, primjene strojnog učenja i umjetne inteligencije, optičkih i bežičnih mrežnih tehnologija, razvoja softvera u mrežnim okolinama, robotskih sustava i elektromagnetske kompatibilnosti.

 

Plenarna sjednica će se održati u petak 27. rujna 2024. s početkom u 11:30 sati u hotelu Elaphusa. U okviru plenarne sjednice pozvano predavanje na temu iz područja računalne i mrežne sigurnosti održat će profesor Srdjan Čapkun, ETH Zurich, Švicarska. Pozvano predavanje na temu održivih i energetski učinkovitih bežičnih komunikacijskih sustava održat će profesor Marcos Katz, University of Oulu, Finska u petak 27. rujna 2024. s početkom u 9:30 sati.

 

Gospodarski forum će obuhvatiti niz stručnih radionica i panel diskusiju posvećene temama iz područja praktičnih aspekata razvoja i primejene informacijske i komunikacijske tehnologije. U okviru posebnog dijela programa namijenjenog studentima odražat će se radionica za studente diplomskih studija u okviru koje će se prezentirati studentski projekati izrađeni u okviru ljetne radionice tvrtke Ericsson Nikola Tesla. Za studente doktorskih studija organizira se radionica s poster prezentacijom na temu primjene metoda strojnog učenja u svrhu razvitka energetski učinkovitih tehnologija za rubni dio mobilne mreže.

 

Više informacija o bogatom programu konferencije SoftCOM 2024 može se naći na web stranicama na poveznici https://2024.softcom.fesb.unist.hr/

Kategorije