ASPEMS i RMPPI – novi projekti FESB-a i partnera vrijedni blizu 3 milijuna EUR

Projekt je dio aktivnosti IRI inovacijskog klastera, nacionalne platformu za otvorenu inovaciju.

 “Aktivni sustav za pohranu električne energije i stabilizaciju elektroenergetske mreže” ili skraćeno ASPEMS je kolaborativni istraživačko-razvojni projekt tvrtke Sintaksa i Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje iz Splita, koji za cilj ima razviti sustav za stabilizaciju slabih i izoliranih energetskih mreža.

Istraživanje obuhvaća razvoj tehnologije za pohranu i distribuciju električne energije tzv. “Electrical Energy Storage“ te primjenu prediktivnih algoritama upravljanja u svrhu povećanja stabilnosti slabih i izoliranih energetskih mreža. Sustav primjenu ima u stabilizaciji elektroenergetskog sustava, optimiranju rada elektrana i balansiranju elektroenergetske mreže.

Ukupna vrijednost projekta je 15.651.966,61 HRK, od čega 11.409.583,19 HRK čine bespovratna sredstva iz EU, koja su ovom projektu dodijeljena kroz natječaj “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”. Projekt je službeno započeo u kolovozu 2017., a završetak projekta je predviđen krajem srpnja 2021.

Također, 7. Listopada 2017., Između FESB-a i Agencije za regionalni razvoj, potpisan je Ugovor vrijedan 746.433,22 EUR kojim se financira projekt naziva „Renewable micro power plant initiative“ skraćeno RMPPI, a koji za cilj ima doprinijeti povećanju korištenja obnovljivih izvora energije na području Hrvatske i BIH.

Riječ je o prekograničnom projektu, financiranom iz programa IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro, u kojemu uz nositelja FESB, sudjeluju INTERA, zaklada za razvoj poduzetništva iz Mostara i udruga DOOR iz Zagreba.

Projekt uključuje razvoj koncepta hibridnog panela koji koristi energiju i vjetra i sunca za proizvodnju električne energije, promicanje dobre prakse ulaganja u obnovljive izvore energije i transfer tehničkih sustava razvijenih kroz projekt i poslovnih modela ključnim dionicima u programskom području.

Kategorije