Dani otvorenih vrata EU projekata 2024: VITA – Virtualna Telemedicinska Asistencija

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) u suradnji s korisnicima i partnerima iz čitave Hrvatske od 5. do 20. listopada 2024. godine organizira “Dane otvorenih vrata EU projekata”. U navedenom vremenskom periodu možete pogledati EU projekte preko poveznice https://bit.ly/Daniotvorenihvrata_2024.

 

U sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata 2024.“, u četvrtak, 17.10. u 17 sati u predavaonici A301 na FESB-u bit će predstavljeni rezultati uspješno završenog projekta VITA – Virtualna Telemedicinska Asistencija. VITA je istraživački projekt u okviru kojeg je razvijen prototip telemedicinske platforme temeljene na virtualnoj i proširenoj stvarnosti, računalnom vidu i IoT medicinskim uređajima kojeg je vodio prof. dr. sc. Mladen Russo.

 

U današnjem svijetu, telemedicina postaje neizostavan dio zdravstvenih sustava, omogućujući pristup medicinskim uslugama bez obzira na fizičku udaljenost. Jasno je da su suvremena informacijsko-komunikacijska rješenja neophodna za unaprjeđenje dijagnostike i terapije. No, VITA ide korak dalje! Prototip telemedicinske platforme predstavlja odličnu podlogu za razvoj sustava koji bi omogućio ne samo udaljene konzultacije i dijagnostiku, već́ i učinkovitije pružanje medicinskih usluga na daljinu. Za razliku od klasičnih telemedicinskih sustava, koji uglavnom nude samo audio-vizualnu komunikaciju između korisnika, VITA integrira napredne tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti, računalnog vida i IoT uređaja. Time se omogućuje sveobuhvatno iskustvo virtualne suradnje između pacijenata i zdravstvenih djelatnika, čime se postavlja temelj za buduće unaprjeđenje zdravstvene skrbi.

 

Na prezentaciji će biti prikazati rezultati projekta i mogućnosti prototipa, a posjetitelji će imati priliku vidjeti kako sustav funkcionira i koje nove mogućnosti otvara za budućnost zdravstva.

 

Prilozi:

Kategorije